Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki

Valtuustoaloitteet

Valtuustoaloite 22.2.2021

Varkauden kaupunki liittyy Kelan ateriatukijärjestelmään

Kelan ateriatuki on ainutlaatuinen järjestelmä, jollaista ei ole samassa muodossa käytössä muissa maissa. Suomen valtio on tukenut korkeakouluopiskelijoiden ruokailua jo syksystä 1979 lähtien. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulivat ateriatuen piiriin vuonna 1996. Kelan sivujen mukaan Varkaudessa on vain yksi ravintola, josta ateriatuki on opiskelijan mahdollista saada. (Lounasravintola Helmi/Osmajoentien kampusalue).

Ateriatuen ansiosta korkeakouluopiskelijoilla on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa. Opiskelijaravintoloiden tarjontaa ohjaa ruokailusuositus, jonka Kela on koostanut yhdessä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa.

Varkauteen valmistuu pian uusi sairaala, Aalto hyvinvointikeskus. Jo nykyisellään kaupunki tarjoaa vuosittain kymmenille opiskelijoille harjoittelupaikan esimerkiksi sote-yksiköissä. Uusi sairaala varmasti lisää kiinnostusta tulla harjoitteluun Varkauteen. Monien lähialueen sairaaloiden ravintoloista saa ateriatuen ja Varkauden kaupungin lähes kaikki omat lounasravintolat sijaitsevat sote-yksiköissä.

Ateriatuen käyttöönotto olisi helppoa ja luonnollisesti ajoitus sopisi hyvin yhteen uuden sairaalan käyttöönottoon. Sillä olisi positiivinen vaikutus mielikuviin kaupungista työpaikkana ja se tukisi melko pienellä panostuksella opiskelijoiden hyvinvointia.

Perushintaisen opiskelija-aterian hinta ennen ateriatuen vähentämistä saa olla enintään 5 euroa. Tästä hinnasta vähennetään ateriatuen määrä 2,30 euroa. Ateriatuen vähentämisen jälkeen perushintaisen aterian hinnaksi saa jäädä enintään 2,70 euroa.

Aloite: Varkauden kaupunki hakee ateriatukioikeutta kaikkiin omiin lounasravintoihin ja selvittää saman mahdollisuuden kaupungintalon lounasravintolan suhteen yhdessä yrittäjän kanssa.

Jyri Puustinen

Kaupunginvaltuutettu, sd.