Duunareilla vähän puolestapuhujia!

Blogi

Tällä hetkellä kun seuraa valtakunnan työmarkkinatilannetta, ei voi kun hämmästellä mihin Suomi on menossa.

Työvoimapulaa huudetaan monella alalla. Palvelualoilla sekä sosiaali- ja terveyspuolella on katastrofin ainekset käsillä. Samoin teollisuuden osaavista työntekijöistä on puutetta.

Hoitolaitoksia, sairaaloiden osastoja sekä ravintoloita on jouduttu osin sulkemaan kun ei löydy duunareita. Elinkeinoelämän edustajien mielestä maamme kaatuu laiskojen, osaamattomien ja tahalliseen työttömyyteen tyytyvien ihmisten vuoksi, tai taisipa joku porvareiden edustaja nimetä kyseisiä henkilöitä ”loisiksi”.

Oman lukunsa haastavaan tilanteeseen tuo Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden työnantajien edustajien toimet jossa työehtosopimuksia ei alkavalla kierroksella enää automaattisesti sovitakaan valtakunnallisesti.

Tässä rytäkässä sopimusyhteiskunnan peruspilarit uhkaavat murentua mahdollisesti työehtojen yleissitovuuden kadottua tietyillä sopimusaloilla. Vastaavaa ei ole koettu. Ymmärtääköhän moni valtakunnassamme mitä on tapahtumassa, niin siellä työnantajapuolella kuin työntekijöidenkään osalta? Toki voi olla että asian vakavuus paljastuu kun on jo liian myöhäistä.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin selkeää irtiottoa puoluepolitiikassa, liittyen edellä mainittuihin koko maata järisyttäviin tuleviin asioihin.

Sdp:n jäsenenä kaipaan ryhtiliikettä siihen, että pääministeripuolue ottaisi ohjat ja selkeästi paaluttaisi muutaman tärkeän asian, jotka koskettavat palkansaajia mitä suuremmissa määrin.

Näiden asioiden eteneminen tarvittavilla lainmuutoksilla ja poliittisen linjan terästämisellä antaisi tulevaisuuteen varmuutta työllisyyteen ja siihen paljon puhuttuun työvoimapulaan.
Alla lyhyt lista keskeisistä tarvittavista toimenpiteistä :

  • Palkalla tultava toimeen. Kokoaikaisiin työsuhteisiin panostettava
  • Nollatuntisopimukset kiellettävä (Poikkeus työntekijän edellytyksellä mm. opiskelijat)
  • Ammattiliitoille kanneoikeus
  • Yleissitovuuden toteuduttava työehtosopimuksissa (Mahdollisesti kolmikantainen sopimus)

Tälle politiikalle on nyt tilausta.
Annankin tässä yhteydessä kiitosta Sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malmille joka on useasti korostanut työmarkkinatilanteen nykyisen tilan vakavuutta.
Toivon että laajemmin ja vahvemmin työelämäkysymyksistä Demarit ottaisivat nyt otetta.

”Ei nollasoppareille” ja muita vastaavia kylttejä on toreilla heiluteltu kun oikeistohallitus on maatamme johtanut.

Nyt meillä on mahdollisuus saada asioita oikeaan suuntaan.
Mikäli seuraavien vaalien jälkeen taas oikeisto kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa yhdessä maatamme johtaa, toreilla kampanjoivilta kansalaisilta voidaan aiheellisesti kysyä miksi pääministeripuolue ei tehnyt asioille mitään kun aika ja mandaatti oli olemassa?

Nyt on siis aika. Sdp:n on profiloiduttava vahvemmin työelämäkysymyksissä työntekijöiden puolestapuhujina!

Timo Suhonen
Varakansanedustaja
Varkaus