Kuntavaalit lähellä sinua

Blogi

Kunta on suomalaisen lähidemokratian perusyksikkö. Kunnalliset palvelut ovat myös kuntalaisten hyvinvoinnin perusta. Kuntavaaleissa valitaan kuntalaisten edustajat päättämään kunnan palveluista ja elinvoiman kehittämisestä. On tärkeää, että tämä edustus kattaa kunnan kaikki asukasryhmät. Siksi vaaleihin tarvitaan ehdokkaita laajasti kunnan koko alueelta ja kaikilta tahoilta.


Päättäjien laaja kirjo takaa toisaalta tasapuolisen palvelujen kehittämisen ja toisaalta riittävän ymmärryksen kunnan toiminnasta ja toimialasta. Kunnan päätöksentekohan rajoittuu kunnan toimialaan ja kuntalaisia lähellä oleviin asioihin. Kuntavaaleissa ja niissä valittavissa valtuustoissa ei päätetä esimerkiksi maahanmuutosta, EU-tuista tai maan hallituksen kaatamisesta. Kunnat eivät myöskään päätä tulevasta maakunnallisesta sote-mallista.


Tuleva kunta muuttuu kun suuri osa peruspalveluista siirtyy maakunnallisille organisaatioille. Tämä tarkoittaa päätöksenteon painottumista entistä enemmän kunnan omassa päätösvallassa oleviin asioihin, samalla se tarkoittaa lähidemokratian vahvistumista.
Ehdokkuus ja äänestäminen kuntavaaleissa on perusoikeus. Muista käyttää äänesi.


Pia Hedman, Savo-Karjalan Sd. piirihallituksen varajäsen