Yhteinen tahto

Blogi

Uusi valtuustokausi on alkanut Varkaudessakin ja ensimmäinen valtuuston ja hallituksen kokous on pidetty. Kokoomusvaltuutetun Esa Tuovisen kirjoituksessa (WL 10.8) todetaan vaalien jälkeisestä kohtalaisen yksituumaisista paikkaneuvotteluista. Näinhän oikeistokoalitioon kuuluva valtuutettu asian varmasti haluaa nähdä. Vaaleissa ylivoimaisesti eniten kannatusta saaneen puolueen äänestäjät ja jäsenet voivat nähdä asian hiukan eri valossa. Yksinkertaisuudessaan oikeistokoalition tahto ja teot olivat yksituumaisia, muu yhteinen tahtotila ei. Vallanjaon jälkimainingeissa on tuore valtuuston puheenjohtaja tuonut esiin sen, että jatkossa ”oikeudenmukainen” vallanjako olisi suotavaa, esimerkiksi joissakin kunnissa olevan pisteytysjärjestelmän kautta. Niin, kohdaltamme olimme jo nyt Sdp:n ryhmän osalta valmiita toteuttamaan laajempaa vallanjakoa.

Jaot on tehty ja päättäjät aloittaneet työnsä. Tätä kirjoittaessa esimerkiksi valtuuston puheenjohtajisto ei ole vielä kokoontunut mutta uskon että enimmän kiireen helpottaessa puheenjohtaja meidät koolle kutsuu. Olisi hyvä, että voisimme alustavasti puheenjohtajistossa todeta yhteisiä tahtotiloja kaupunkimme ja asukkaidemme tulevaisuuden näkymistä. Päivitettävä strategia tulee ohjaamaan päätöksentekoa. Valtuuston, hallituksen ja valtuustoryhmien puheenjohtajiston yhteinen tahto ja tavoite strategialinjauksista laajemmalla joukolla antaisi perälautaa tulevalle valmistelulle viranhaltijoiden osalta. Toki valtuustoseminaarit ovat se paikka, jossa jokainen valtuutettu vaikuttaa siihen miten lopullinen strategia muotoutuu, ja mitkä ovat painopisteet tulevaisuuden Varkaudelle.

Tiedossa varmasti on talouden realiteetit. Investointien toteutumismahdollisuus ja aikataulut tulevat päivittymään sen mukaan miten taloudellinen tilanne sen sallii. Talous ja sen haasteellisuus on selvää. Vielä reilun vuoden kaupungin kirjoilla olevan sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta on huomioitava resurssit ja työhyvinvointi. Miten parhaiten voimme turvata riittävän ja ammattimaisen henkilökunnan jaksamisen? Vastaus ei ole ainakaan se, miten HUS kiitti työntekijöitään itse tulostettavalla kiitoskortilla. Miten huomioidaan lapsiperheiden tarpeet ja nuorten harrastemahdollisuudet, entä miten kasvun ja oppimisen toimeen kuuluvaan perusopetukseen olemme valmiita satsaamaan?

Edellisellä kaudella teimme päätöksiä, jotka vaikuttivat voimakkaasti elinkeinon kehitykseen ja investointien toteutumiseen. Mitkä ovat tällä kaudella tarpeet ja mahdollisuudet, tähänkin otettaneen kantaa tulevassa strategiassa ja konkreettisesti jo piakkoin alkavassa vuoden 2022 talousarvion valmistelussa.

Neljännen kauden valtuutettuna olen edelleen valmis siihen, että luottamustoimessani teen kaikkeni sen eteen, miksi minua on kuntavaaleissa äänestetty. Olen myös valmis siihen, että yli puoluerajojen tehtävä yhteistyö mahdollistaisi parhaiten vahvan kehittämisen, kuntalaisten huomioimisen ja laajan osallistamisen myös kuntalaisten osalta. Yhteinen tahto päättäjillä on varmasti se, että Varkaus olisi jatkossakin kilpailukykyinen, turvallinen ja kuntalaisille hyvä paikka asua ja elää.

Timo Suhonen

Varakansanedustaja

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja

Varkaus